O pasăre de smarald, ce veghează nestingherit călătoria razelor de Soare spre Pământul
aflat la ani lumină depărtare, acolo unde se nasc vinurile create cu migală din soiurile pur românești,
ce poartă cu mândrie pecetea Casei de Vinuri Cotnari.

IRIS Gustul libertății!

Cotnari-IRIS-FA
Iris-Feteasca-Alba

DESCRIERE: De la pământ la cer, acest soi pur românesc dă naștere conversației, îmbrăcând straiele unei prietenii de-o viață. Privit în pahar, spre înaltul cerului, acesta are o culoare galben pai, asemeni unui răsărit de soare sclipitor, ce contopește voios migala oenologului cu priveliștea de pe colinele Cotnarilor din zilele călduroase de toamnă. Un vin ce leagă prietenii!

PODGORIE/REGIUNE/ȚARĂ: COTNARI/MOLDOVA/ROMÂNIA
SOI: FETEASCĂ ALBĂ
TREAPTĂ CALITATE: D.O.C.-C.M.D.

TIP: Alb Sec

VOLUM ALCOOL: 12,5%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 2,6 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 5,77 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate) și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 
°C

VOLUM ALCOOL: 12,6%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 2,6 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 5,77 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate) și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 
°C

VOLUM ALCOOL: 13,5%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 2,80 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 6,45 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate) și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 
°C

NOTE DE DEGUSTARE: Vechi soi românesc, tradițional în podgoria Cotnari, Feteasca Albă era sursa vinurilor domnești, fine și pline de eleganță. În bobul său sunt închise fructele din livezile verii, pe care le eliberează apoi în pahar. Este soiul care, prin prospețimea sa, dă bună dimineața cu un nas intens, floral, însoțit de note fructuate (mere, pere dar și fructe exotice – mango, papaya). Gustul poartă aceeași amprentă fructată, fiind urmat de un postgust mediu, susținut de o prospețime atrăgătoare, cu nuanțe de citrice pe final. Sergiu Nedelea – sommelier


RECOMANDĂRI CULINARE: răcit bine, este un bun însoţitor pentru preparatele din pește sau pui, brânzeturile fine, pastele cu sos alb sau poate constitui un aperitiv revigorant.

Iris-Grasa-de-Cotnari

DESCRIERE: Un soi unic în lume, vinificat cu migală în demisec, ce îmbină armonios toată mireasma regăsită pe plaiurile Moldovei cu inovația și spiritul unui tânăr oenolog din Cotnari. O pasăre măiastră, cu glasul cristalin și voios, ce dobândește o rară complexitate aromatică cu frumoase nuanțe aurii, purtând iubitorul de artă prin lumea nobil înaripată. Descoperă plăcerile Moldovei!

PODGORIE/REGIUNE/ȚARĂ: COTNARI/MOLDOVA/ROMÂNIA
SOI: GRASĂ DE COTNARI
TREAPTĂ CALITATE: D.O.C.-C.M.D.

TIP: Alb Demisec

VOLUM ALCOOL: 12,5%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 9,2 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 7,2 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate) și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 
°C

VOLUM ALCOOL: 12,6%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 9,12 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 7,2 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate) și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 
°C

VOLUM ALCOOL: 12,5%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 10,16 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 7,10 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate) și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 
°C

NOTE DE DEGUSTARE: Grasa de Cotnari este soiul – stindard al Podgoriei Cotnari. Unic în lume, de peste zece ani este cel mai vândut vin în România. În pahar dezvoltă o aromă complexă, cuceritoare, de caise uscate, de ceară de albine, cu note distincte de stafide, subliniată de aportul mucegaiului nobil. Gustul plin este dominat de miezul de nucă și de dulceața stafidelor, cu o ușoară nuanță de migdale dulci. Sergiu Nedelea – sommelier


RECOMANDĂRI CULINARE: este un bun însoţitor pentru preparatele din pește, pui, fructe de mare, brânzeturile alese, pastele cu sos alb sau poate constitui un aperitiv revigorant.

Cotnari-IRIS-GR

Cotnari-IRIS-TR
Iris-Tamaioasa-Romaneasca

DESCRIERE: Un soi ce stăpânește armonios pământul nostru românesc, purtând spre înaltul cerului toată bunătatea viilor din podgoria Cotnari. Întreaga dibăcie oenologică, moștenită din tată în fiu, s-a contopit într-un strigăt divin, ca un murmur al păsărilor călătoare, oferind iubitorului de vin o adevărată virtute trupească, cu arome deosebite, ce merită savurată cu pioșenie alături de cei dragi. Trăiește românește!

PODGORIE/REGIUNE/ȚARĂ: COTNARI/MOLDOVA/ROMÂNIA
SOI: TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ
TREAPTĂ CALITATE: D.O.C.-C.M.D.

TIP: Alb Demisec

VOLUM ALCOOL: 12,5%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 8,8 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 6,58 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 
°C

VOLUM ALCOOL: 12,8%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 9,8 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 5,6 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 
°C

VOLUM ALCOOL: 12%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 10,00 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 6,37 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 
°C

NOTE DE DEGUSTARE: Soiul din care izvora nectarul zeilor antichității, Tămâioasa Românească a găsit la Cotnari terroirul în care atinge perfecțiunea. Aici, în vechea podgorie domnească, acest strugure dă un vin extractiv, cu o adevărată explozie de arome de struguri bine pârguiți, de busuioc uscat, de fagure de miere. Gustul urmează aceeași bogăție de expresii, cu note de pere busuioace, de miere de salcâm, de ananas și de pepene galben, cu o tușă discretă de grapefruit pe final, urmată de un postgust mediu. Sergiu Nedelea – sommelier


RECOMANDĂRI CULINARE: este un bun însoţitor pentru preparatele din pește, pui, fructe de mare, brânzeturile alese, pastele cu sos alb sau poate constitui un aperitiv revigorant.

Iris-Busuioaca-de-Bohotin

DESCRIERE: Murmurul dragostei definește acest soi ce adună păsările cerului sub asfințit de soare, dând aripi celor ce-l descoperă și clipe pur românești celor ce-l trăiesc. Un vin emblematic ce contopește măiestros toată dragostea oamenilor de printre vii, toată pricepera oenologului și toată complexitatea aromatică a strugurilor denumiți odată “Tămâioasă Vânătă de Moldova”. Ascultă ciripitul dragostei!

PODGORIE/REGIUNE/ȚARĂ: COTNARI / MOLDOVA / ROMÂNIA
SOI: BUSUIOACĂ DE BOHOTIN
TREAPTĂ CALITATE: D.O.C.-C.M.D.

TIP: Rose Demisec

VOLUM ALCOOL: 12%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 11,6 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 7,6 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURĂ DE SERVIRE: 8-10 
°C

VOLUM ALCOOL: 13,6%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 9,3 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 5,85 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURĂ DE SERVIRE: 8-10 
°C

VOLUM ALCOOL: 12%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 10,30 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 6,22 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: exclusiv Supermarket & Market
TEMPERATURĂ DE SERVIRE: 8-10 
°C

NOTE DE DEGUSTARE: Soi unic în peisajul viticol al lumii, Busuioaca de Bohotin născută pe cea mai înaltă culme a Cotnarilor, în ferma Cârjoaia, te cucerește de la prima întâlnire prin culoarea sa strălucitoare, roz antic, cu nuanțe de trandafiri. Seducția e continuată de arome tulburătoare, de căpşune şi frăguţe de pădure și este desăvârșită de gustul intens fructat, cu aciditate medie. Crescut pe dealurile molcome ale Cotnariului, vinificat intr-un registru particular, soiul de Busuioacă își schimbă identitatea, devenind astfel Busuioacă de Cotnari! Sergiu Nedelea – sommelier

RECOMANDĂRI CULINARE:  recomandat să fie consumat cu mâncăruri ușoare din carne albă și pește ușor picante și puțin condimentate. Poate fi considerat de altfel și un vin de final de masă.

Cotnari-IRIS-BB

Cotnari-IRIS-FN-rose
Iris-Feteasca-Neagra-ROSE

DESCRIERE: O imbratisare remarcabilă de asfințit ce lasă-n urma sa colori plăcute, calde ce dau dragoste și iubire celor ce-l descoperă și pasiune pur românească celor ce-l trăiesc. Acest vin denumit în vremurile strămoșilor noștri “Păsăreasca Neagră” a strans istorie fiind simbolul nostru, a tuturor. Astazi renaște în podgoria noastră mai mândru ca niciodată și se revarsă cu bucurie în paharul fiecărui iubitor de vin. Descoperă bucuria cerului…

PODGORIE/REGIUNE/ȚARĂ: COTNARI/MOLDOVA/ROMÂNIA
SOI: FETEASCĂ NEAGRĂ
TREAPTĂ CALITATE: D.O.C.-C.M.D.
TIP: Rose Sec

VOLUM ALCOOL: 13,12%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 2,7 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 6,67 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: Super-Market, Market, Restaurante si Magazine Specializate
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 °C

VOLUM ALCOOL: 13,1%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 2,07 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 6,67 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: Super-Market, Market, Restaurante si Magazine Specializate
TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 °C

NOTE DE DEGUSTARE: Părăsind sobrietatea vinificării “în roșu”, Feteasca Neagră demonstrează că poate fi și sprințară. Trebuie multă știință și pasiune pentru a face un vin rose din Feteasca Neagră, care să îmbine tradiția acestui soi ancestral cu modernismul gusturilor actuale. În varianta rose, notele de fructe de pădure roșii sunt completate cu discrete tente de petale de trandafiri. Gustul, intens fructat, este dominat de o bună aciditate. Sergiu Nedelea – sommelier

RECOMANDĂRI CULINARE: recomandat să fie consumat cu mâncăruri ușoare din carne albă și pește ușor picante și puțin condimentate. Poate fi considerat de altfel și un vin de final de masă.

Iris-Feteasca-Neagra

DESCRIERE: O imbratisare remarcabilă de asfințit ce lasă-n urma sa colori plăcute, calde ce dau dragoste și iubire celor ce-l descoperă și pasiune pur românească celor ce-l trăiesc. Acest vin denumit în vremurile strămoșilor noștri “Păsăreasca Neagră” a strans istorie fiind simbolul nostru, a tuturor. Astazi renaște în podgoria noastră mai mândru ca niciodată și se revarsă cu bucurie în paharul fiecărui iubitor de vin. Descoperă bucuria cerului…

PODGORIE/REGIUNE/ȚARĂ: COTNARI/MOLDOVA/ROMÂNIA
SOI: FETEASCĂ NEAGRĂ
TREAPTĂ CALITATE: D.O.C.-C.M.D.
TIP: Roșu Sec

VOLUM ALCOOL: 13,2%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 3,90 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 4,70 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: Super-Market, Market, Restaurante si Magazine Specializate
TEMPERATURA DE SERVIRE: 16-18 °C

VOLUM ALCOOL: 13,5%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 3,40 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 5,25 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: Super-Market, Market, Restaurante si Magazine Specializate
TEMPERATURA DE SERVIRE: 16-18 °C

VOLUM ALCOOL: 13%
ZAHARURI REDUCĂTOARE: 2,8 g/l
ACIDITATE TOTALĂ: 6,3 g/l

TIPUL TERENULUI: provenit din soluri cernoziomice (tipice sau levigate)
și cenușii de silvostepă, modificate prin viticultura îndelungată
EXPOZIȚIA: sudică
ALTITUDINE: 200-300 m
DENSITATE PLANTAȚIE: 3646 plante/hectar
CANALE VÂNZARE VIZATE: Super-Market, Market, Restaurante si Magazine Specializate
TEMPERATURA DE SERVIRE: 16-18 °C


NOTE DE DEGUSTARE: Recunoscut ca emblemă națională a viilor românești, Feteasca Neagră, soi originar din Moldova, se simte la Cotnari ca acasă. În pahar, acest vin rubiniu cu nobile reflexe purpurii te întâmpină cutezător cu o aromă unică și elegantă, deschizându-se treptat spre noi orizonturi senzoriale. Tipice soiului de Fetească Neagră, notele de prune uscate ușor afumate sunt completate de cele de cireșe negre, vișine mature, mure, afine și coacăze negre. Aromele evoluează spre frunză de tutun, ciocolată și condimente (piper verde, scorțișoară și ienibahar), cu o notă ierboasă, aproape mentolată și extrem de plăcută. Atacul gustativ este delicat, dar cu o puternică personalitate, subliniată de taninii catifelați și de caracterul fructat (mure și coacăze negre, urmate de note de cireșe negre). Sergiu Nedelea – sommelier


RECOMANDĂRI CULINARE: se recomanda a fi asociat cu preparate din carne rosie, brânzeturi sau gratar.

Cotnari-IRIS-FN