Friptură de vită pe grătar

Image module
friptura-de-vita-pe-gratar
Ingrediente
pentru 2 persoane
1 bucată de antricot de vită maturată, groasă, de 4-5 cm (aprox. 500-600g. cu tot cu os)
sare și piper după gust
40 de grame de unt
1 ramură de rozmarin
1 cățel de usturoi
Image module
Pentru a pregăti o carne de vită perfectă pe grătar, temperatura trebuie să fie cât mai ridicată și constantă. Se poate folosi grătar pe bază de cărbune, dar asigurați-vă că temperatura este constantă, pentru a nu arde carnea. Se unge grătarul după ce acesta s-a încins, cu puțin ulei. Se pregătește carnea dinainte. Se scoate de la rece și se lasă la răcit la temepratura camerei, aprox. 30 minute. Se înlătură excesul de grăsime de pe margini și se asezonează cu sare și piper, pe ambele părți și opțional, se poate folosi și untul împreună cu rozmarin și usturoi. Se așează carnea pe cea mai încinsă parte a grătarului, direct deasupra cărbunilor și se lasă aprox 2-3 minute, după care se întoarce pe cealaltă parte timp de încă 2-3 minute. Nu se mută carnea pe grătar în timpul procesului de gătire cu cleștele, ci este de preferat să fie lăsată într-un loc, pentru ca marginile grătarului să lase urme perfecte pe carne. După ce s-a gătit, se mută pe partea laterală a grătarului (nu direct deasupra cărbunilor), se închide capacul sau se acoperă cu ceva și se gătește până când ajunge la temperatura de servire dorită. Nu trebuie să se întoarcă carnea în acest timp. Se poate folosi un termometru pentru carne pentru a atinge temperatura dorită. 57.2 grade Celsius pentru medium-rare(mediu spre nefăcut), 65.5 pentru medium-well(mediu spre făcut) și 71.1 pentru well-done (bine făcut).
După acest pas, se pune pe un platou și se acoperă cu folie de aluminiu, și se lasă la „odihnit” timp de 5-6 minute. Poftă bună!
Image module

Se asociază cu:

  • Fetească Neagră – Cotnari DOMENII

    Din cele mai vechi timpuri, străbunii noștrii se desfătau cu vinul roșu produs din soiul cunoscut ca și Fetească Neagră. Sâmburii de struguri descoperiți în amforele din vecinătățile Cotnarilor, au conturat ceea ce astăzi, indubitabil, este emblema oenologiei din România. Un spirit năvalnic, ce te întâmpină cutezător cu o aromă unică și elegantă, deschizându-se treptat spre noi orizonturi senzoriale. Acceptă-i provocarea…

Cotnari-DOMENII-Feteasca-Neagra-Rosu-sec-asociere
Image module
Informatii
recipe image
Numele retetei
Friptură de vită pe grătar
Publicat pe data de
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)