Piept de rață cu mere caramelizate și rozmarin

Image module
Piept-de-rata-cu-mere-caramelizate-si-rozmarin
Ingrediente
pentru 4 persoane
Pentru merele caramelizate:
2 linguri unt nesărat
2 linguri zahăr
2 mere, fără cotoare și tăiate felii de 1 cm
2 linguri de suc de lămâie

Pentru rață:
1 piept de rață de 400-500gr
2 șalote, tăiate mărunt
3/4 cană de vin roșu
3/4 cană de stoc(supă) de pui
1/2 linguriță de oțet
1/4 linguriță de zahăr
1 1/2 linguriță de rozmarin proaspăt, tocat
sare și piper după gust

Image module
Merele caramelizate:

Se începe prin pregătirea merelor. Se adaugă untul într-o tigaie non-aderentă, pe foc mediu și se topește. Se adaugă zahărul și merele. Se gătește, amestecând ocazional, timp de 3 minute, sau până când merele devin ușor maronii pe o parte. Folosind un clește, se întorc bucățile de mere și se mai gătesc 2 minute, până când devin caramelizate și ușor aurii. Se adaugă și suscul de lămâie și se scoate de pe foc.

Rața:

Se seteazaă temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius. Veți avea nevoie de o tigaie cu mâner rezistent la cuptor. După ce se clătește pieptul de rață sub jet de apă rece, se tapetează cu șervețele de bucătărie, pentru a îndepărta excesul de apă. Folosind un cuțit foarte ascuțit, se taie linii diagonale în pielea pieptului de rață, având grijă să nu ajungă cuțitul în carne. Se asezonează ambele părți generos, cu sare și piper.

Se pune tigaia pe aragaz, la foc mediu și se lasă să se încingă 1-2 minute. Se pune rața, cu partea cu pielea în jos în tigaie. Se gătește aprox. 10 minute, sau până când pielea devine ușor maronie. Când grăsimea se topește și se acumulează în tigaie, se transferă pentru puțin timp rața pe un platou și se scoate cu ajutorul unei linguri excesul de grăsime. Se reintroduce rața în tigaie și se continuă gătirea. Dacă începe să fumege sau pielea începe să se ardă, se dă aragazul la foc mai mic. Folosind un clește de bucătărie, se întoarce pieptul pe toate părțile și se gătește încă 2-3 minute. Se întoarce pieptul cu pielea în sus. Se transferă tigaia în cuptor (aveți grijă să fie tigaie cu mâner rezistent la cuptor!). Se lasă 3-4 minute, sau până când un termometru de bucătărie inserat în centrul pieptului ajunge la 60 de grade Celsius pentru „medium”. Se transferă pe un platou și se lasă la „odihnit”, acoperind cu o folie de aluminiu. Se scoate excesul de grăsime din tigaie și se lasă doar puțin. Se pune tigaia pe foc mediu. Se adaugă șalotele și se gătește amestecând, timp de 30-45 secunde. Se adaugă vinul și supa de pui. Se aduce la fierbere și se gătește 3-4 minute, până când se reduce lichidul la jumătate. Se adaugă oțetul, zahărul și rozmarinul. Se gustă și se asezonează, dacă este cazul. Se reîncălzesc și merele timp de 1 minut și se așează pe 4 farfurii. Se taie pieptul de rață pe diagonală, fâșii subțiri. Se așează felii în cele 4 farfurii și se servește cu sosul din tigaie. Poftă bună!

Image module

Se asociază cu:

Fetească Neagră sec – Cotnari DOMENII

Din cele mai vechi timpuri, străbunii noștrii se desfătau cu vinul roșu produs din soiul cunoscut ca și Fetească Neagră. Sâmburii de struguri descoperiți în amforele din vecinătățile Cotnarilor, au conturat ceea ce astăzi, indubitabil, este emblema oenologiei din România. Un spirit năvalnic, ce te întâmpină cutezător cu o aromă unică și elegantă, deschizându-se treptat spre noi orizonturi senzoriale. Acceptă-i provocarea…

Cotnari-DOMENII-Feteasca-Neagra-Rosu-sec-asociere
Image module
Informatii
recipe image
Numele retetei
Piept de rață cu mere caramelizate și rozmarin
Publicat pe data de
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)