Tocăniță de vită – stil grecesc (stifado)

Image module
tocanita-de-vita-stil-grecesc-stifado
Ingrediente
pentru 4 persoane
600 g. carne de vită (carne macră)
2 linguri de ulei
2 cepe
150 ml. vin roșu sec
1 lingură pastă de tomate
1 lingură oțet de vin roșu
3 căței de usturoi
2 foi de dafin
3 cuișoare
1 linguriță oregano uscat
sare și piper după gust
Image module
Începeți prin a tăia carnea în cuburi mari. Puneți uleiul într-o tigaie largă, la foc mediu și lăsați să se încingă. Adăugați carnea și rumeniți-o bine pe toate părțile. Trageți tigaia de pe foc și adăugați usturoiul tăiat mărunt, având grijă să amestecați bine, până când carnea este pătrunsă de aroma usturoiului. Scurgeți grăsimea din tigaie într-un bol, iar carnea cu usturoi mutați-o într-o oală, în care veți fierbe tocănița.
Ștergeți bine tigaia de usturoi și alte depuneri și turnați grăsimea din bol la loc în tigaie. Adăgați apoi ceapa tocată mărunt și caliți totul la foc mic, până când ceapa capătă o culoare ușor spre auriu. Adăugați pasta de tomate și mai căliți, tot la foc mic, aprox. 5 minute, până se omogenizează. Adăugați condimentele (dafin, cuișoare, oregano) și amestecați. Stingeți ceapa cu oțet și apoi cu vinul roșu sec. Aduceți la fierbere. Turnați acest amestec peste carnea din oală. Amestecați bine și acoperiți cu 3 căni de apă. Condimentați cu sare și piper, după gust. Aduceți la fierbere, dati focul la mic și fierbeți aprox. 2 ore, cu capacul acoperind jumătate din oală. Dacă sosul vi se pare prea acid, puteți să mai adăugați 2-3 lingurițe de zahăr. După 2 ore luați capacul și mai fierbeți tot la foc mic, aprox. o oră. Verificați constant carnea, aceasta ar trebui să fie moale. Se poate servi cu orez, piure de cartofi. Poftă bună!
Image module

Se asociază cu:

Fetească Neagră – Cotnari DOMENII

Din cele mai vechi timpuri, străbunii noștrii se desfătau cu vinul roșu produs din soiul cunoscut ca și Fetească Neagră. Sâmburii de struguri descoperiți în amforele din vecinătățile Cotnarilor, au conturat ceea ce astăzi, indubitabil, este emblema oenologiei din România. Un spirit năvalnic, ce te întâmpină cutezător cu o aromă unică și elegantă, deschizându-se treptat spre noi orizonturi senzoriale. Acceptă-i provocarea…

Cotnari-DOMENII-Feteasca-Neagra-Rosu-sec-asociere
Image module