Pere caramelizate cu vafe

Image module
vafe-belgiene-cu-caramel
Ingrediente
pentru 4 persoane
1 cană lapte integral
1 pachet (8-10g.) drojdie uscată activă (nu instantanee sau cu creștere rapidă)
1/2 cană de zahăr granulat
1/3 cană de unt nesărat, la temp. camerei
2 ouă, la temp. camerei
1 linguriță de sare
4 căni de făină albă
170g. de zahăr cuburi
caramel
Image module
Într-o tigaie, la foc mediu, se încălzește laptele, până când începe să fiarbă. Scoateți laptele de la căldură, turnați într-un bol și lăsați să se răcească 5 minute. Când laptele s-a răcit, se adaugă drojdia uscată în lapte și se amestecă împreună. Se lasă 5 minute deoparte.
Într-un castron mai mare, se amestecă împreună zahărul, untul, ouăle, sarea și făina. Se adaugă amestecul de lapte cu drojdie și se amestecă până se formează un aluat.
Pe o suprafață presărată cu făina, se frământă aluatul, timp de aprox. 5 minute, până devine uniform și elastic. În cazul în care acest amestec devine prea moale, se adaugă câte 1 lingură de făină, până când se formează un aluat moale, dar lipicios. Acest amestec ar trebui să fie la fel de neted ca un aluat de pâine. Se pune aluatul într-un vas uns cu ulei, întors pe toate părțile pentru a fi acoperit de ulei, acoperit cu un prosop, și lăsat la crescut până când se dublează în dimensiuni (aprox. 1 oră).
Se dezumflă apoi ușor aluatul împingând cu pumnul în centru și pliind părțile laterale peste. Se taie apoi aluatul în bucăți mici. Ar trebui să obțineți undeva la 10-12 bucăți. Se acoperă aluatul cu folie de plastic și se lasă să se odihnească aprox. 30 minute.
Încălziți formele pentru vafe. Nu uitați, zahărul se topește undeva la 180 de grade Celsius, deci ar trebui să aveți o temperatură în jurul acestei valori. Ungeți ușor formele cu puțin ulei și puneți o bucată de aluat în centru, apoi închideți forma. Scoateți apoi vafele folosind o spatulă (atenție – zahărul caramelizat este foarte fierbinte) atunci când acestea au o culoare ușor aurie și crusta este puțin crocantă. Puteți orna cu caramel topit, sos de ciocolată, frișcă sau orice topping preferați dumneavoastră. Poftă bună!
Image module

Se asociază cu:

Busuioacă de Bohotin, demisec – Cotnari DOMENII

Un soi incomparabil. O culoare unică, roz antic, cu nuanțe de trandafir topit. Marii cunoscători o descriu ca și a patra foiță de ceapă. Arome tulburătoare, recoltate de pe cea mai înaltă culme a podgoriei, în ferma Cârjoaia. Un vin zămislit din atente recoltări târzii, Tâmâioasa Vânătă de Moldova trezește spiritul spre noi tentații, deschizând o nouă perspectivă a simțurilor. Ascultă-ți inima ..

Cotnari-DOMENII-Busuioaca-de-Bohotin-demisec-asociere
Image module